Jste zde

Otevřený dopis rektorce Mendelovy university od vědců a vědkyň Fóra Věda žije!

4. 7. 2018

Praha, 4. 7. 2018 - Vědci a vědkyně sdružení ve spolku Fórum Věda Žije! napsali otevřený dopis, ve kterém vyzývají rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou, aby nechala řádně prošetřit podezření z plagiátorství bývalé studentky Taťány Malé, rozené Veličkové. Podezření se týká diplomové práce z roku 2005 s názvem „Mikroklimatické podmínky v chovu králíků“.

Nedávné informace v tisku týkající se diplomové práce Taťány Malé vrhají podezření na kvalitu školícího procesu a standardy vědecké práce na Mendelově univerzitě. Dosavadní vyjádření rektorky v této věci na nás dělají dojem, že se snaží celou věc bagatelizovat, což prestiži univerzity neprospívá. Zejména argument, týkající se nemožnosti rozpoznat opsaný text kvůli absenci specializovaného software, působí v tomto případě značně nevěrohodně, vzhledem k tomu, že původní i opsaná práce měly stejného vedoucího.

Plagiátorství, tedy vydávání cizí práce za práci vlastní, je jedním z prohřešků se kterým se akademické prostředí potýká po staletí. Jakákoli relativizace tohoto problému tak poškozuje dobrou pověst a vnímání celého vědeckého a vysokoškolského prostředí širokou veřejností.

Žádáme proto rektorku Mendelovy univerzity o důsledné prošetření celé kauzy a zveřejnění jednoznačných závěrů, která závažná podezření z porušení akademických mravů definitivně potvrdí či vyvrátí.

Plné znění otevřeného dopisu najdete zde: https://bit.ly/2IRuE9k

Zástupci Fóra Věda žije!

Michael Komm, místopředseda, tel. 777 553 579,

Michaela Trtíková Vojtková, místopředsedkyně, tel. 777 068 338

Lukáš Dvořáček, předseda, tel. 777 977 959

PřílohaVelikost
PDF icon Tisková zpráva ve formátu pdf117.4 KB